Η Πρώτη Επίσκεψη


Σε ποιά ηλικία πρέπει να επισκεφτεί το παιδί τον οδοντίατρο;

Η ιδανική ηλικία για την πρώτη επαφή γονιού και παιδιού με τον παιδοδοντίατρο είναι ο πρώτος χρόνος της ζωής.


Τα παιδιά αλλάζουν τα παιδικά δόντια. Γιατί πρέπει το παιδί μου να επισκεφτεί τον οδοντίατρο τόσο νωρίς;

Τα πρώτα δόντια του παιδιού σας είναι πολύ σημαντικά για πολλούς λόγους:
 • Για να έχει ωραίο χαμόγελο.
 • Για να μάθει να μιλάει καθαρά.
 • Για να μασάει εύκολα τις τροφές του.
 • Για να αναπτυχθούν σωστά οι γνάθοι του και για να διατηρηθεί ο χώρος στον οποίο θα ανατείλλουν τα μόνιμα δόντια σε καλή σύγκλειση, δηλαδή για την αποφυγή μεταγενέστερης ορθοδοντικής θεραπείας.
 • Για να αποφύγει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του επίπονες, εκτενείς, μαχροχρόνιες και δαπανηρές οδοντιατρικές θεραπείες. Οι νόσοι των δοντιών (τερηδόνα, ουλίτιδα) ξεκινούν με την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Τα νεογιλά δόντια αλλάζουν απο τα 6 μέχρι τα 13 χρόνια. Ενα παιδί με χαλασμένα αθεράπευτα παιδικά δόντια εξελίσεται σε ενήλικα με οδοντιατρικά προβλήματα.
 • Για να έχει καλή υγεία. Τα χαλασμένα ή σπασμένα δόντια, αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να επηρεάσουν την γενικότερη υγεία του παιδιού (δυσκολίες στην μάσηση, στον ύπνο, στην συγκέντρωση στο σχολείο, δημιουργία φλεγμονής, πόνος).
Συνοπτικά, η διατήρηση και η υγεία των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική και καμμιά αλήθεια δεν κρύβεται στον μύθο «τα παιδικά δόντια δεν πρέπει να θεραπεύονται αφού αργά ή γρήγορα θα αλλαχθούν!»Πως να προετoιμάσω το παιδί μου για την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Σήμερα η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο δεν είναι όπως τότε που εμείς οι γονείς είμασταν παιδιά. Πρακτικές και διαδικασίες έχουν αλλάξει. Ισως επειδή οι ίδιοι οι σημερινοί οδοντίατροι ταλαιπωρήθηκαν σαν παιδιά στον οδοντίατρο ή ίσως γιατί ξέρουν καλά ότι είναι πολύ πιό εύκολο και διασκεδαστικό να δουλεύουν με χαρούμενα παιδιά! Και στις δυο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο: η προετοιμασία του παιδιού για μια επίσκεψη στον οδοντίατρο κάνει τα πράγματα ευκολότερα για όλους : γονείς, παιδί, οδοντίατρο.

Πριν από την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στο ιατρείο μας καλό θα ήταν να το προετοιμάσετε με έναν ή περισσότερους από τους τρόπους που αναφέρουμε παρακάτω :
 1. Εαν το παιδί δεν έχει ξαναπάει στον οδοντίατρο μην αναφέρεται την φράση "μην φοβάσαι". Ο φόβος για το άγνωστο είναι από τα ισχυρότερα συναισθήματα των μικρών παιδιών. Εαν εσείς μιλήσετε με ενθουσιασμό για την νέα εμπειρία που το περιμένει τότε και αυτό θα έχει θετικά συναισθήματα για αυτήν.
 2. Εαν το παιδί έχει βιώσει μία ή περισσότερες αρνητικές ιατρικές ή οδοντιατρικές επισκέψεις προσπαθείστε να μειώσετε το άγχος σας και το άγχος του και να το διαβεβαιώσετε ότι όλα θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά. Να είστε σίγουροι ότι η διαμόρφωση του χώρου μας, οι εξιδικευμένες ψυχολογικές τεχνικές και οι τρόποι προσέγγισης θα εξασφαλίσουν στο παιδί σας μια ευχάριστη εμπειρία.
 3. Εαν το παιδί ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για την επικείμενη επίσκεψη πείτε του με απλά λόγια, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ότι η παιδοδοντίατρος θα μετρήσει τα δόντια του/της και θα δεί αν είναι καθαρά και υγιή. Διαβάστε με το παιδί κάποιο ανάλογο βιβλίο (Η Δόνα Τερηδόνα του Ευγένιου Τριβιζά, Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη της Αννας Ράσελμαν, Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό τού Ευγένιου Τριβιζά, The Berenstain bears visit the dentist των  Stan και Ian Berenstain, Show me your smile!:A visit to the dentist (Dora the explorer) των Christine Ricci και Robert Roper).
 4. Ελάτε στο ιατρείο μια φορά πριν το δικό σας ραντεβού έτσι ώστε το παιδί να μας παρακολουθήσει καθώς δουλεύουμε με άλλα παιδιά.
 5. Κλείστε το ραντεβού σας για μία ώρα που το παιδί θα είναι ξεκούραστο. Αποφύγετε τις ώρες που είναι κοντά στην ώρα ύπνου του παιδιού.
 6. Μην χρησιμοποιήτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν απειλή ή τιμωρία όταν το παιδί δεν συμπεριφέρεται καλά.
 7. Εαν εσείς ή κάποιος άλλος στο περιβάλλον του παιδιού είχε κάποια άσχημη εμπειρία στον οδοντίατρο μην την συζητήσετε με το παιδί.

  Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει εξελιχθεί πολύ σε μεθόδους, υλικά και εργαλεία. Αν εσείς είχατε την ατυχία να μην επισκεφτείτε παιδοδοντίατρο όταν είσασταν παιδί, μην στερήσετε από το παιδί σας την ευκαιρία να αποκτήσει καλή σχέση με την οδοντίατρο και να μάθει να φροντίζει την στοματική του υγεία για μιά ζωή.

Τι θα γίνει στην πρώτη επίσκεψη του παιδιού μου στο ιατρείο σας;;

Σε αυτή την επίσκεψη καθώς εσείς θα συμπληρώνετε το ιστορικό του παιδιού σας αυτό θα διασκεδάζει στην αίθουσα αναμονής, ένα χώρο ειδικά μελετημένο και διαμορφωμένο για παιδιά. Κατά την κλινική εξέταση το παιδί θα εξοικειωθεί με κατάλληλο τρόπο με τον εξοπλισμό του ιατρείου, τα εργαλεία μας και τους τρόπους άσκησης της σύγχρονης οδοντιατρικής. Παράλληλα εσείς θα ενημερωθείτε και θα καθοδηγηθείτε στο τι να περιμένετε και πως να αντιμετωπίζετε διάφορα θέματα στοματικής υγείας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

Ειδικότερα στο πρώτο μας ραντεβού θα γίνουν:
 • Διδασκαλία του κατάλληλου για την ηλικία του παιδιού τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών και της χρησιμοποίησης του οδοντικού νήματος.
 • Συζήτηση για την επίδραση της διατροφής στην υγεία των δοντιών.
 • Ενημέρωση για την χρήση φθορίου στο σπίτι από οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, ζελέ, χάπια.
 • Λεπτομερής κλινική εξέταση.
 • Ενημέρωση και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων.
 • Καθαρισμός και φθορίωση των δοντιών (εφόσον το παιδί σας τα χρειάζετε).
 • Ακτινογραφικός έλεγχος, εάν είναι απαραίτητος. (Ακολουθούμε το πρωτόκολο της Ευρωπαικής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής και πέρνουμε όλες τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις για την ασφαλή λήψη ακτινογραφιών!).
 • Λεπτομερές σχέδιο θεραπείας το οποίο θα σας παρουσιαστεί αναλυτικά.
 • Αντιμετώπιση οποιουδήποτε επείγοντος προβλήματος.


Μπορώ να μείνω μαζί με το παιδί μου κατά την ώρα της εξέτασης ή/και της θεραπείας του από εσάς;

Οι γονείς/συνοδοί των μικρών μας ασθενών είναι ευπρόσδεκτοι στο κλινικό χώρο. Στα ιατρεία μας οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές. Η κυρία Συρράκου είναι η ίδια μητέρα και γνωρίζει πολύ καλά ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις νέες καταστάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά όταν είναι μαζί τους κάποιο οικείο πρόσωπο. Ωστόσο, σε λίγες ειδικές περιπτώσεις (εξαρτώμενες από την συμπεριφορά του παιδιού) ίσως σας ζητηθεί να περιμένετε στην αίθουσα αναμονής.

Ακόμη, εαν ο ένας από τους δύο γονείς δεν νοιώθει άνετα/φοβάται τον οδοντίατρο, καλό θα ήταν να μην συνοδέψει το παιδί στην πρώτη του επίσκεψη. Τα παιδιά εύκολα αντιλαμβάνονται την ανησυχία, τόν δισταγμό ή τον φόβο του γονιού για τον οδοντίατρο.

Καθ'όλη την διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να είστε τελείως παθητικοί παρατηρητές. Μην ξεχνάται ότι τα παιδιά μπορούν να ακούν μόνο έναν ενήλικα την φορά. Για να αποκτήσει το παιδί σας την καλύτερη δυνατή εμπειρία πρέπει να εμπιστευτείτε τις γνώσεις και την εμπειρία τόσο της κας Συρράκου όσο και του προσωπικού του ιατρείου.Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο;

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδοδοντιατρικής, η Ευρωπαϊκή και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστούν για τα περισσότερα παιδιά οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Ωστόσο μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να καθορίσει την συχνότητα προληπτικού ελέγχου για το παιδί ανάλογα με τα οδοντιατρικά του προβλήματα. Ακόμη κι αν το παιδί σας δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα χαλασμένα δόντια ο προληπτικός έλεγχος θα του εξασφαλίσει στοματική υγεία για όλη του την ζωή.Γιατί πρέπει να διαλέξω για το παιδί μου παιδοδοντίατρο και όχι γενικό οδοντίατρο;

Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιλέξετε για την οδοντιατρική φροντίδα του παιδιού σας ένα ειδικό παιδοδοντίατρο:
 • Εχει εξειδικευτεί για τουλάχιστον τρία επιπλέον χρόνια σε όλα τα θέματα της οδοντιατρικής των παιδιών.
 • Είναι γνώστης όχι μόνο των οδοντιατρικών αναγκών του παιδιού αλλα και των ψυχολογικών διαφοροποιήσεων του απο τους ενήλικες, με αποτέλεσμα μία κατάλληλη για την ηλικία του ασθενή αντιμετώπιση.
 • Φροντίζει το παιδί από την βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία και το καθοδηγεί στην πρόληψη των οδοντικών νόσων και των ορθοδοντικών προβλημάτων με αποτέλεσμα εξασφάλιση της στοματικής υγείας για όλη την ζωή.Τι ηλικίας παιδιά δέχεστε στο ιατρείο σας;

Στο ιατρείο μας είναι ευπρόσδεκτα όλα τα παιδιά από την στιγμή που θα γεννηθούν μέχρι τα 18 τους χρόνια.
Επιπλέον φροντίζουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες ανεξαρτήτου ηλικίας.


 
 
Εφη Π. Συρράκου M.Sc. Λεωφ.Πεντέλης 40 & Φιλίππου Λϊτσα 2-4 Χαλάνδρι 152 34 Τηλ: 210 6858087 info@pediatricdentist.gr