ΠΡΟΛΗΨΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Ο στόχος της παιδοδοντιατρικής είναι η πρόληψη και θεραπεία των νόσων του στόματος με τέτοιο τρόπο ώστε ο μελλοντικός ενήλικας να έχει το τέλειο χαμόγελο και την καλύτερη στοματική υγεία μέσω της σωστής σχέσης του με τον οδοντίατρο.

Δεδομένου ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός, οι γιατροί της ομάδας μας δεσμεύονται να προσαρμόζουν τα σχέδια θεραπείας ώστε να ταιριάζουν στις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού.

Ανάλογα με τον τύπο της θεραπείας, οι πεπειραμένοι οδοντίατροι μας εφαρμόζοντας κατάλληλες ψυχολογικές τεχνικές, εξασφαλίζουν την άνεση των ασθενών μας και προλαμβάνουν φοβικές συμπεριφορές για τoν οδοντίατρο. 

ΠΡΟΛΗΨΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ

Οι πιο συχνές νόσοι των δοντιών, η τερηδόνα και η ουλίτιδα, ξεκινούν με την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. 

Η θεραπευτική οδοντιατρική για παιδιά και εφήβους συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης και της γενικής υγείας του χαμόγελου του παιδιού/εφήβου μετά από απώλεια δοντιών ή βλάβη από οδοντική νόσο, τραυματισμό ή άλλες αιτίες. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση για τα χαμένα ή κατεστραμμένα δόντια του παιδιού σας για να αποφύγετε περαιτέρω οδοντικά ή ορθοδοντικά προβλήματα ή δυσκολίες στη μάσηση ή στην ομιλία.

 Ένα παιδί με χαλασμένα αθεράπευτα παιδικά δόντια, εξελίσσεται σε ενήλικα με οδοντιατρικά προβλήματα.

Πώς χαλάνε τα δόντια; Τι είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα;

Η τερηδόνα είναι η συχνότερη μολυσματική νόσος των παιδιών στον κόσμο. Είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Προκαλείται από μικρόβια τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες των τροφών (όλων των τροφών και όχι μόνο των γλυκών!) και παράγουν οξέα. Όταν τα οξέα αυτά μείνουν στο δόντι περίπου 20 λεπτά ξεκινούν την αποδόμηση της σκληρής επιφάνειας (αδαμαντίνη) του δοντιού. Σταδιακά σχηματίζεται μια μικρή δίοδος μικροβίων η οποία μετά από επαναλαμβανόμενες τέτοιες «επιθέσεις» οξέων εξελίσσεται σε κοιλότητα (τρύπα) στο εσωτερικό του δοντιού ή τερηδόνα. Παράγοντες που διαφοροποιούν την αντίδραση κάθε ατόμου στις «επιθέσεις» της τερηδόνας είναι εκτός από τα μικρόβια και τους υδατάνθρακες, η ποσότητα και η ποιότητα του σάλιου, η μορφολογία και η ποιότητα του δοντιού κ.ά.

Ο ρόλος των μικροβίων στην διαδικασία της τερηδόνας είναι καθοριστικός. Η τερηδόνα είναι μολυσματική και μεταδοτική νόσος . Για να “χαλάσουν” τα δόντια του παιδιού είναι απαραίτητη η παρουσία μικροβίων στο στόμα του. Τα στοματικά μικρόβια μεταδίδονται στο παιδί από άτομα του κοντινού οικογενειακού περιβάλλοντος (μαμά, μπαμπάς, γιαγιά, νταντά…) κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η μετάδοση αυτών των μικροβίων γίνεται με το σάλιο του ενήλικα: όταν χρησιμοποιούμε τα ίδια σκεύη με το μωρό (ποτήρια, κουτάλια κλπ), όταν φυσάμε το φαγητό του μωρού να κρυώσει, όταν βάζουμε την πιπίλα στο στόμα μας για να την καθαρίσουμε!, όταν φιλάμε το μωρό. Στο ιατρείο μας, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ασθενών με υψηλούς δείκτες τερηδόνας, εφαρμόζουμε μικροβιολογικές εξετάσεις ανίχνευσης των παθογόνων μικροοργανισμών.

Όταν τα μικρόβια διεισδύσουν στα ούλα τότε οι ιστοί γύρω από τα δόντια φλεγμαίνουν. Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που δημιουργείται όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται και τα μικρόβια μαζεύονται επάνω και μέσα στα ούλα. Η ουλίτιδα εκδηλώνεται με διόγκωση, ερυθρότητα και αιμορραγία των ούλων, τόσο των παιδικών όσο και των μόνιμων δοντιών.

Τι είναι η τερηδόνα θηλασμού (ή σύνδρομο του μπιμπερό ή τερηδόνα πρώτης βρεφικής ηλικίας)

Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο και του δίνετε το μπιμπερό με γάλα ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη ή μέλι, συμβάλλετε σε μία ιδιαίτερα επιβλαβή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει την τερηδόνα θηλασμού ή σύνδρομο του μπιμπερό ή τερηδόνα πρώτης βρεφικής ηλικίας!

Η τερηδόνα θηλασμού είναι μία μορφή τερηδόνας των δοντιών των μωρών και των παιδιών συνήθως μικρότερης των 4 ετών. Αρχίζει σαν μικρές λευκές γραμμές κοντά στα ούλα ή λευκές και κίτρινες κηλίδες επάνω στην επιφάνεια του δοντιού. Σύντομα αυτές οι κηλίδες εξελίσσονται σε σκουρόχρωμες (καφέ ή μαύρες) κοιλότητες με μακροχρόνιο αποτέλεσμα το χάσιμο οδοντικής ουσίας και την νέκρωση του δοντιού. Τα δόντια που προσβάλλονται πρώτα είναι οι επάνω μπροστινοί κοπτήρες, τα δόντια που παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στο χαμόγελο του παιδιού σας. Εάν συνεχιστεί η επιβλαβής συνήθεια προσβάλλονται και τα υπόλοιπα δόντια.

Εάν αντιληφθείτε οποιαδήποτε αλλαγή στα δόντια του παιδιού σας, επισκεφτείτε την παιδοδοντίατρό σας, ώστε να ξεκινήσετε ένα εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει χαλασμένα δόντια;

Καλό είναι να ελέγχετε κατά διαστήματα τα δόντια του παιδιού σας. Τα πολύ χαλασμένα δόντια (εκτενείς τερηδόνες) είναι εύκολο να εντοπιστούν σαν μεγάλες μαύρες ή καφέ τρύπες/σπασίματα. Οι αρχόμενες ή μικρότερες τερηδόνες εντοπίζονται δυσκολότερα: μπορεί να είναι λευκές, υποκίτρινες ή καφέ κηλίδες ή γραμμές κοντά στα ούλα, πάνω στα δόντια ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια.

Μια πολύ συχνή εντόπιση τερηδόνας στα παιδικά δόντια είναι ανάμεσα, εκεί που το ένα δόντι ακουμπά στο άλλο. Αυτές οι περιοχές είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν με γυμνό μάτι ακόμη και από τον οδοντίατρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν ο οδοντίατρος υποψιάζεται ότι το ένα ή και τα δύο όμορα δόντια έχουν πρόβλημα μπορεί να βγάλει μια διαγνωστική ακτινογραφία.

Μην διστάσετε να μας επισκεφτείτε όταν εντοπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στα δόντια των παιδιών σας. Μην ξεχνάτε ότι με τις συχνές επανεξετάσεις διασφαλίζεται τον εντοπισμό και την θεραπεία όλων των προβλημάτων των δοντιών των παιδιών.

Τι είδους θεραπείες υπάρχουν για τα χαλασμένα δόντια των παιδιών και των εφήβων;

Γενικά τα είδη των θεραπειών προσαρμόζονται στην ηλικία του παιδιού, στην επικινδυνότητα για τερηδόνα που αυτό παρουσιάζει, την στοματική του υγιεινή, το μέγεθος και την εντόπιση των χαλασμένων δοντιών.

Πρωταρχικός παράγοντας της θεραπείας  είναι αφενός η λειτουργική αλλά και η αισθητική αποκατάσταση των χαλασμένων δοντιών. Χρησιμοποιούμε διάφορους τύπους αποκαταστάσεων από απλά λευκά σφραγίσματα με τα πιο εξελιγμένα υλικά μέχρι αισθητικές θήκες. Ασημένια σφραγίσματα και ασημένιες θήκες είναι θεραπείες του παρελθόντος που δεν ανήκουν στα θεραπευτικά μας πρωτόκολλα.

Εάν μια εκτενής τερηδόνα επεκταθεί στο νεύρο του δοντιού τότε οι θεραπείες που ακολουθούμε (πολφοτομή, απονεύρωση) έχουν στόχο τη διατήρηση του δοντιού στο στόμα. Στις περιπτώσεις δοντιών τα οποία δεν σώζονται και πρέπει να εξαχθούν πολλές φορές είναι σκόπιμο να τοποθετείται ένα ορθοδοντικό μηχάνημα διατήρησης χώρου.

ΠΡΩΤΟ ΔΟΝΤΙ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ελάτε να βάλουμε

τις σωστές βάσεις από νωρίς.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. : 210 6858087

Email: info@pediatricdentist.gr

Ώρες Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή :

12:00-20:00

Μέλος σε: 

Designed & Developed by Que Healthcare Marketing – All rights reserved