ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικών υπηρεσιών με ασφαλή και ανώδυνο τρόπο είναι κύρια δέσμευση μας.

Στο ιατρείο μας, επενδύουμε πρωταρχικά στην ψυχολογία των παιδιών και στην επικοινωνία με τους γονείς.

Γι’ αυτό η πρώτη επίσκεψη για εμάς είναι πολύ σημαντική υπόθεση.

Ελάτε να χτίσουμε το δικό τους χαμόγελο

από την αρχή.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Σε ποια ηλικία πρέπει να επισκεφτεί το παιδί τον οδοντίατρο;

Η ιδανική ηλικία για την πρώτη επαφή γονιού και παιδιού με τον παιδοδοντίατρο είναι ο πρώτος χρόνος της ζωής.

Τα παιδιά αλλάζουν τα παιδικά δόντια. Γιατί πρέπει το παιδί μου να επισκεφτεί τον οδοντίατρο τόσο νωρίς;


Τα πρώτα δόντια του παιδιού σας είναι πολύ σημαντικά για πολλούς λόγους:

 • Για να έχει ωραίο χαμόγελο.
 • Για να μάθει να μιλάει καθαρά.
 • Για να μασάει εύκολα τις τροφές του.
 • Για να αναπτυχθούν σωστά οι γνάθοι του και για να διατηρηθεί ο χώρος στον οποίο θα ανατείλουν αργότερα τα μόνιμα δόντια σε καλή σύγκλειση, δηλαδή για την αποφυγή μεταγενέστερης ορθοδοντικής θεραπείας.
 • Για να αποφύγει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του επίπονες, εκτενείς, μακροχρόνιες και δαπανηρές οδοντιατρικές θεραπείες. Οι νόσοι των δοντιών (τερηδόνα, ουλίτιδα) ξεκινούν με την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Τα νεογιλά δόντια αλλάζουν από τα 6 μέχρι τα 13 χρόνια. Ένα παιδί με χαλασμένα αθεράπευτα παιδικά δόντια εξελίσσεται σε ενήλικα με οδοντιατρικά προβλήματα.
 • Για να έχει καλή υγεία. Τα χαλασμένα δόντια, αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να επηρεάσουν την γενικότερη υγεία του παιδιού (δυσκολίες στην μάσηση, στον ύπνο, στην συγκέντρωση στο σχολείο, δημιουργία φλεγμονής, πόνος).
  Συνοπτικά, η διατήρηση και η υγεία των νεογιλών δοντιών είναι πολύ σημαντική και καμμιά αλήθεια δεν κρύβεται στον μύθο «τα παιδικά δόντια δεν πρέπει να θεραπεύονται αφού αργά ή γρήγορα θα αλλαχθούν!»

Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Οι σημερινοί οδοντίατροι ξέρουν καλά ότι είναι πολύ πιο εύκολο και διασκεδαστικό να δουλεύουν με χαρούμενα παιδιά! Η προετοιμασία του παιδιού για μια επίσκεψη στον οδοντίατρο κάνει τα πράγματα ευκολότερα για όλους: γονείς, παιδιά, οδοντίατρο.

Πριν από την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στο ιατρείο μας καλό θα ήταν να το προετοιμάσετε με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τρόπους:

 • Εάν το παιδί δεν έχει ξαναπάει στον οδοντίατρο μην αναφέρετε την φράση “μην φοβάσαι”. Ο φόβος για το άγνωστο είναι από τα ισχυρότερα συναισθήματα των μικρών παιδιών. Εάν εσείς μιλήσετε με ενθουσιασμό για τη νέα εμπειρία που το περιμένει τότε και αυτό θα έχει θετικά συναισθήματα για αυτήν.
 • Εάν το παιδί έχει βιώσει μία ή περισσότερες αρνητικές ιατρικές ή οδοντιατρικές επισκέψεις προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας και το άγχος του και να το διαβεβαιώσετε ότι όλα θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά. Να είστε σίγουροι ότι οι εξειδικευμένες ψυχολογικές τεχνικές και οι τρόποι προσέγγισης καθώς και η διαμόρφωση του χώρου μας θα εξασφαλίσουν στο παιδί σας μια ευχάριστη εμπειρία.
 • Εάν το παιδί ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για την επικείμενη επίσκεψη πείτε του, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ότι η παιδοδοντίατρος θα μετρήσει τα δόντια του/της και θα δει αν είναι καθαρά και υγιή. Διαβάστε με το παιδί κάποιο ανάλογο βιβλίο (Η Δόνα Τερηδόνα του Ευγένιου Τριβιζά, Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη της Άννας Ράσελμαν).
 • Ελάτε στο ιατρείο μια φορά πριν το δικό σας ραντεβού έτσι ώστε το παιδί να μας παρακολουθήσει καθώς δουλεύουμε με άλλα παιδιά.
 • Κλείστε το ραντεβού σας για μία ώρα που το παιδί θα είναι ξεκούραστο. Αποφύγετε τις ώρες που είναι κοντά στην ώρα ύπνου του παιδιού.
 • Μην χρησιμοποιείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν απειλή ή τιμωρία όταν το παιδί δεν συμπεριφέρεται καλά.
 • Εάν εσείς ή κάποιος άλλος στο περιβάλλον του παιδιού είχε κάποια άσχημη εμπειρία στον οδοντίατρο μην την συζητήσετε με το παιδί. Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει εξελιχθεί πολύ σε μεθόδους, υλικά και εργαλεία. Αν εσείς είχατε την ατυχία να μην επισκεφτείτε παιδοδοντίατρο όταν ήσασταν παιδί, μην στερήσετε από το παιδί σας την ευκαιρία να αποκτήσει καλή σχέση με την οδοντίατρο και να μάθει να φροντίζει την στοματική του υγεία για μια ζωή.

Τι θα γίνει στην πρώτη επίσκεψη του παιδιού μου στο ιατρείο σας;

Σε αυτή την επίσκεψη καθώς εσείς θα συμπληρώνετε το ιστορικό του παιδιού σας αυτό θα διασκεδάζει στην αίθουσα αναμονής, ένα χώρο ειδικά μελετημένο και διαμορφωμένο για παιδιά. Κατά την κλινική εξέταση το παιδί θα εξοικειωθεί με κατάλληλο τρόπο με τον εξοπλισμό του ιατρείου, τα εργαλεία μας και τους τρόπους άσκησης της σύγχρονης οδοντιατρικής. Παράλληλα εσείς θα ενημερωθείτε και θα καθοδηγηθείτε στο τι να περιμένετε και πώς να αντιμετωπίζετε διάφορα θέματα στοματικής υγείας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

Ειδικότερα στο πρώτο μας ραντεβού θα γίνουν:

 • Διδασκαλία του κατάλληλου για την ηλικία του παιδιού τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών και της χρησιμοποίησης του οδοντικού νήματος.
 • Συζήτηση για την επίδραση της διατροφής στην υγεία των δοντιών.
 • Ενημέρωση για την χρήση φθορίου στο σπίτι από οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα κλπ
 • Λεπτομερής κλινική εξέταση.
 • Ενημέρωση και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων.
 • Καθαρισμός και φθορίωση των δοντιών (εφόσον το παιδί σας τα χρειάζεται).
 • Ακτινογραφικός έλεγχος, εάν είναι απαραίτητος. (Ακολουθούμε το πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής και λαμβάνουμε όλες τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις για την ασφαλή λήψη ακτινογραφιών!).
 • Λεπτομερές σχέδιο θεραπείας το οποίο θα σας παρουσιαστεί αναλυτικά.
 • Αντιμετώπιση οποιουδήποτε επείγοντος προβλήματος.

Μπορώ να μείνω μαζί με το παιδί μου κατά την ώρα της εξέτασης ή/και της θεραπείας του από εσάς;

Οι γονείς/συνοδοί των μικρών μας ασθενών είναι ευπρόσδεκτοι στο κλινικό χώρο. Στα ιατρεία μας οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές. Η κυρία Συρράκου είναι η ίδια μητέρα και γνωρίζει πολύ καλά ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις νέες καταστάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά όταν είναι μαζί τους κάποιο οικείο πρόσωπο. Ωστόσο, σε λίγες ειδικές περιπτώσεις (εξαρτώμενες από την συμπεριφορά του παιδιού) ίσως σας ζητηθεί να περιμένετε στην αίθουσα αναμονής.

Ακόμη, εάν ο ένας από τους δύο γονείς δεν νιώθει άνετα/φοβάται τον οδοντίατρο, καλό θα ήταν να μην συνοδέψει το παιδί στην πρώτη του επίσκεψη. Τα παιδιά εύκολα αντιλαμβάνονται την ανησυχία, τον δισταγμό ή τον φόβο του γονιού για τον οδοντίατρο.

Καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να είστε τελείως παθητικοί παρατηρητές. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μπορούν να ακούν μόνο έναν ενήλικα την φορά. Για να αποκτήσει το παιδί σας την καλύτερη δυνατή εμπειρία πρέπει να εμπιστευτείτε τις γνώσεις και την εμπειρία τόσο των γιατρών όσο και του προσωπικού του ιατρείου.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο;

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδοδοντιατρικής, η Ευρωπαϊκή και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστούν για τα περισσότερα παιδιά οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Ωστόσο μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να καθορίσει την συχνότητα προληπτικού ελέγχου για το παιδί ανάλογα με τα οδοντιατρικά του προβλήματα. Ακόμη κι αν το παιδί σας δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα χαλασμένα δόντια ο προληπτικός έλεγχος θα του εξασφαλίσει στοματική υγεία για όλη του την ζωή. 

Τι ηλικίας παιδιά δέχεστε στο ιατρείο σας;

Στο ιατρείο μας είναι ευπρόσδεκτα όλα τα παιδιά από την στιγμή που θα γεννηθούν μέχρι την ενηλικίωση τους. Επιπλέον φροντίζουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Από το 1994 βοηθάμε να γίνουν τα χαμόγελα των παιδιών πιο φωτεινά, με έμφαση στην παροχή οδοντιατρικής θεραπείας με περίσσεια φροντίδα.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από “οδοντιατρική φοβία”. Είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία σε οδοντιατρικές εργασίες και απροθυμία για την επίσκεψη στο οδοντιατρείο. Αυτή η φοβία προέρχεται συνήθως από μια κακή οδοντιατρική εμπειρία σε παιδική ηλικία.

Δεδομένου ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός, οι παιδοδοντίατροί μας δεσμεύονται να προσαρμόζουν τα σχέδια θεραπείας ώστε να ταιριάζουν στις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού. Ανάλογα με τον τύπο της θεραπείας, οι πεπειραμένοι οδοντίατροί μας, εφαρμόζοντας κατάλληλες ψυχολογικές τεχνικές, εξασφαλίζουν την άνεση των ασθενών μας και προλαμβάνουν φοβικές συμπεριφορές για τον οδοντίατρο.

Το ιατρείο μας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην φοβίζει το παιδί. Από την αίθουσα αναμονής με το «διάσημο σπιτάκι», τον μαυροπίνακα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μέχρι τις ζωγραφιές στους τοίχους και τις ταινίες που βλέπει το παιδί στη διαρκεια της θεραπείας του, η επίσκεψη είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

Είμαστε διαφορετικοί από τους οδοντίατρους ενηλίκων. Για εμάς, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι μια ξεχωριστή ομάδα, και όχι μικροί ενήλικες. Έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, γλώσσα και ιδιομορφίες.

Μόνο αφού εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και την συνεργασία τους, θα προχωρήσουμε στην θεραπεία των οδοντιατρικών προβλημάτων.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. : 210 6858087

Email: info@pediatricdentist.gr

Ώρες Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή :

12:00-20:00

Μέλος σε: 

Designed & Developed by Que Healthcare Marketing – All rights reserved