ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ
Η Ορθοδοντική επιστήμη ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων του στόματος και του προσώπου που προκαλούνται από στραβά, συνωστισμένα ή προέχοντα δόντια ή από γνάθους που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους και συμβάλλει δραστικά στην καλή λειτουργία του στόματος.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει να έχουμε πλέον διαθέσιμες πολλές τεχνικές αποκατάστασης, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς.
Πότε πρέπει να αξιολογηθεί το παιδί για ορθοδοντικά προβλήματα και την αναγκαιότητα ορθοδοντικής θεραπείας (σιδεράκια);
Μέσα στα πλαίσια της γενικότερης προληπτικής εξέτασης του παιδιού, η αναγνώριση και αντιμετώπιση των ορθοδοντικών προβλημάτων μπορεί να αρχίσει πριν ακόμη το παιδί αλλάξει όλα τα παιδικά δόντια. Μπορεί έτσι να μειωθεί σημαντικά η βαρύτητα της εξελισσόμενης ανωμαλίας, αλλά και ο χρόνος και το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας.
Πολλά παιδιά παρουσιάζουν στραβά δόντια ή σκελετικά προβλήματα στις γνάθους τους καθώς μεγαλώνουν πριν αλλάξουν όλα τα δόντια. Η θεραπεία «πρώτης φάσης» σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα καθώς αυτά αναπτύσσονται πριν γίνουν σοβαρότερα και δυσκολότερα να διορθωθούν στην μόνιμη οδοντοφυΐα.
Στους έφηβους η ορθοδοντική θεραπεία αρχίζει συνήθως από τα 12 έτη . Η ηλικία είναι η κατάλληλη να διορθωθούν τα προβλήματα, αφού έχουν πλέον ανατείλει τα μόνιμα δόντια. Παράλληλα όμως αυτή η ηλικία είναι και η πιο ευαίσθητη, με έντονες ανησυχίες για το αισθητικό μέρος της θεραπείας.
Ποια ορθοδοντικά προβλήματα χρειάζονται πρώιμη διάγνωση και θεραπεία;
- Η πρώιμη απώλεια νεογιλών δοντιών, από τερηδόνα ή τραύμα
- Οι δυσκολίες ανατολής ή/και απόπτωσης δοντιών
- Η αυξημένη οριζόντια πρόταξη δηλαδή τα «πεταχτά μπροστινά δόντια», κατάσταση που πολλές φορές οφείλεται στον θηλασμό δακτύλου ή πιπίλας, προδιαθέτει σε οδοντικούς τραυματισμούς,
- Η σταυροειδής σύγκλειση δηλαδή το «ανάποδο» κλείσιμο δοντιών, όταν τα κάτω μπροστινά δόντια κλείνουν μπροστά από τα επάνω ή όταν τα πίσω επάνω δόντια κλείνουν μέσα από τα κάτω
- Η ανοιχτή δήξη, δηλαδή όταν τα επάνω μπροστινά δόντια δεν ακουμπούν στα κάτω μπροστινά δόντια όταν το παιδί κλείνει το στόμα.
- Τα αγκυλωμένα νεογιλά δόντια, δηλαδή τα παιδικά δόντια που «βυθίζονται» στο οστό της γνάθου με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην φυσιολογική αλλαγή τους
Πως γίνεται η ορθοδοντική θεραπεία στα παιδιά;
Η θεραπεία σε αυτές τις ηλικίες γίνεται κυρίως με κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα (μασελάκια), τα οποία τοποθετούνται και αφαιρούνται εύκολα από το παιδί, για ορισμένες ώρες μέσα την ημέρα. Τα μηχανήματα αυτά κατασκευάζονται ειδικά για κάθε παιδί, και προσαρμόζονται ή/και ενεργοποιούνται σε προγραμματισμένες τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο.
ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ελάτε να συζητήσουμε από κοντά!
Πώς γίνεται η ορθοδοντική θεραπεία στους εφήβους;
Η ορθοδοντική θεραπεία στους έφηβους διαρκεί συνήθως από 12 έως 24 μήνες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, την τεχνική που θα επιλεγεί και τη συνεργασία του εφήβου με τον ορθοδοντικό. Οι μέθοδοι θεραπείας που ακολουθούνται είναι με:
- Λειτουργικά μηχανήματα: ειδικά κινητά μηχανήματα που τοποθετούνται και αφαιρούνται από το ίδιο το παιδί, ενώ ελέγχονται και προσαρμόζονται στο ιατρείο μας ανά τακτά διαστήματα
- Ακίνητα μηχανήματα: ειδικά μηχανήματα που τοποθετούνται μόνιμα στα δόντια από τον ορθοδοντικό ενώ ελέγχονται και προσαρμόζονται στο ιατρείο μας ανά τακτά διαστήματα
- Ακίνητους Ορθοδοντικούς μηχανισμούς: Τοποθετούνται και αφαιρούνται μετά το τέλος της θεραπείας από τον ορθοδοντικό. Με αυτούς, το κάθε δόντι μπορεί να μετακινηθεί ξεχωριστά και με μεγάλη ακρίβεια. Με τους ακίνητους μηχανισμούς διαμορφώνονται επίσης αρμονικά οδοντικά τόξα (το σύνολο των δοντιών μίας γνάθου) και τελειοποιείται η σύγκλειση, η σχέση δηλαδή των άνω δοντιών με τα κάτω. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι συνήθως κατασκευασμένοι από μεταλλικά κράματα, τα γνωστά “σιδεράκια“. Εναλλακτικά, για πιο αισθητικές λύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν λευκά, κεραμικά «σιδεράκια».
Ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες
Η ορθοδοντική θεραπεία με ορθοδοντικούς νάρθηκες είναι ένας πρακτικά αόρατος τρόπος για να ισιώσουν τα δόντια παιδιών εφήβων αλλά και ενηλίκων. Με τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας τρισδιάστατης απεικόνισης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή σας παρουσιάζουμε το πλήρες πλάνο θεραπείας από την αρχική θέση των δοντιών έως την τελική επιθυμητή θέση.
Στη συνέχεια, κατασκευάζονται μια σειρά από διάφανους νάρθηκες ειδικά για τα δόντια του συγκεκριμένου ατόμου, ώστε να μετακινούνται σταδιακά και με ασφάλεια. Ο ασθενής φοράει τον κάθε νάρθηκα για περίπου δύο εβδομάδες και στη συνέχεια τον αντικαθιστά με τον επόμενο στη σειρά, έτσι ώστε τα δόντια να μετακινούνται προοδευτικά προς την αναμενόμενη τελική θέση.
Όταν επιτευχθεί το ορθοδοντικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τη μέθοδο θεραπείας που ακολουθήθηκε είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός συγκρατητικού μηχανισμού, κινητού ή σταθερού, που σταθεροποιεί τα δόντια στην καινούρια τους θέση.
Στο ιατρείο μας πιστεύουμε πως πρέπει να είμαστε γιατροί, αλλά και φίλοι για να πείσουμε τον έφηβο να ακολουθήσει τις οδηγίες και την θεραπεία σωστά.
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ. : 210 6858087
Email: info@pediatricdentist.gr
Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα – Παρασκευή :
12:00-20:00
Μέλος σε:
© Copyright 2021 – Effie Syrrakou – Όροι χρήσης – Πολιτική Προστασίας Προσωπικών δεδομένων
Designed & Developed by Que Healthcare Marketing – All rights reserved