Αν και πολλοί μπορεί να το αγνοούν, η μέλλουσα μητέρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πορεία της οδοντικής υγείας του παιδιού της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι μπορεί να κάνει η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ώστε να εξασφαλίσει την σωστή διάπλαση των δοντιών του παιδιού της;

Τα νεογιλά δόντια του παιδιού αρχίζουν να σχηματίζονται τον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης και ολοκληρώνονται μέχρι την γέννηση. Επιπλέον κατά την γέννηση είναι σχηματισμένα -αλλά όχι ολοκληρωμένα- και τα περισσότερα μόνιμα δόντια. Διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ενδομήτρια διάπλαση των δοντιών είναι:

 • Η διατροφή της εγκύου. Βιταμίνες A, C, D, πρωτεΐνες, ασβέστιο και φωσφόρος είναι σημαντικά τόσο για την γενική υγεία της μητέρας όσο και για την ανάπτυξη των δοντιών στο έμβρυο.
 • Ορισμένες παθήσεις της μητέρας όπως η υπέρταση και ο διαβήτης καθώς και κάποια φάρμακα, τα οποία μπορεί αυτή να χρησιμοποιήσει στην εγκυμοσύνη, επηρεάζουν την γενικότερη υγεία του εμβρύου αλλά και τα δόντια του. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην προβαίνει σε χρήση σκευασμάτων χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Μπορεί η γυναίκα να εξασφαλίσει καλή στοματική υγεία για τον εαυτό της στην διάρκεια της εγκυμοσύνης της;

Υπάρχουν δύο πολύ διαδεδομένοι μύθοι σχετικά με την εγκυμοσύνη και την υγεία των δοντιών: «σε κάθε εγκυμοσύνη χάνεται και ένα δόντι», «αν δεν παίρνει η μητέρα αρκετό ασβέστιο στην εγκυμοσύνη ο οργανισμός της το απορροφά από τα δόντια της». Κανένας τέτοιος μύθος δεν αληθεύει. Αυτό που «καταστρέφει» τα δόντια στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η ουλίτιδα και η τερηδόνα. Με την κατάλληλη διατροφή και την σωστή στοματική υγιεινή τα δόντια σας μπορούν να παραμείνουν υγιή.

 • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για έλεγχο και καθαρισμό συχνότερα από πριν.
 • Βουρτσίζετε ανελλιπώς τα δόντια σας με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.
 • Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας συστήσει στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης και προϊόντα όπως τσίχλες και οδοντόκρεμες με ξυλιτόλη που έχουν αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν συσχετίσει την περιοδοντική νόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και ελλιποβαρούς εμβρύου. 

Ενημερωτικές επισκέψεις για μέλλοντες και νέους γονείς στο ιατρείο!

Οι μέλλοντες και νέοι γονείς είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο ιατρείο μας, για να συζητήσουμε τυχόν απορίες και ανησυχίες σχετικά με με την στοματική υγεία της εγκύου και του βρέφους.

Τα θέματα που καλύπτονται σε αυτές τις συναντήσεις είναι:

 • Διάπλαση και ανατολή των δοντιών
 •  Φροντίδα των δοντιών του μωρού και του παιδιού
 • Οδοντικοί νόσοι: τερηδόνα πρώτης βρεφικής ηλικίας
 • Διατροφικές συμβουλές, θηλασμός, μπιμπερό
 • Επιβλαβείς συνήθειες: θηλασμός δακτύλου, πιπίλας
 • Πρόληψη και αντιμετώπιση οδοντικών τραυματισμών