ΦΡΟΝΤΙΔΑ 

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Από το 1994 χαρίζουμε στα παιδιά λαμπερά χαμόγελα, προάγοντας την πρόληψη των οδοντικών νόσων και την στοματική υγεία. Η προληπτική οδοντιατρική ξεκινά από νωρίς, από την εγκυμοσύνη.

Στόχος μας είναι να χτίσουμε γερά θεμέλια στοματικής υγείας, ώστε το παιδί να αποκτήσει υγιή χαμόγελα για μια ζωή.

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός!

Οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι της ομάδας μας δεσμεύονται να σχεδιάσουν προγράμματα οδοντιατρικής πρόληψης, που να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού.

ΠΡΩΤΟ ΔΟΝΤΙ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα οδοντιατρικά προβλήματα του παιδιού μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίς, με την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο γονιός να φροντίζει την στοματική υγεία του παιδιού από την στιγμή που θα γεννηθεί.

Επιπλέον, με τις τακτικές επανεξετάσεις στο ιατρείο αποτρέπουμε την εμφάνιση, την πρόοδο και την επανεμφάνιση των οδοντικών και στοματογναθικών προβλημάτων. Οι επισκέψεις αυτές περιλαμβάνουν: καθαρισμό δοντιών, τοπική εφαρμογή φθορίου, προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών, ενημέρωση για σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής στο σπίτι, διατροφικές συμβουλές, ενημέρωση για το οδοντικό τραύμα και ορθοδοντική εξέταση.

Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσω να βουρτσίζω τα δόντια του μωρού μου;

Κάθε φορά που κάνετε μπάνιο το μωρό σας, πρέπει να καθαρίζετε και το στόμα του, άσχετα με το αν έχει ή δεν έχει δόντια. Με μία βρεγμένη γάζα ή πανάκι, τυλιγμένο γύρω από το δάκτυλό σας, ανοίξτε προσεκτικά το στόμα του μωρού, και σκουπίστε απαλά την εσωτερική πλευρά του στόματος, τα χείλη, τα μάγουλα, την γλώσσα και τον ουρανίσκο- τις περιοχές, δηλαδή, όπου αργότερα θα εμφανιστούν τα δόντια, τα ούλα.

Μόλις ανατείλει το πρώτο δοντάκι, χαρίστε στο μωρό την πρώτη του οδοντόβουρτσα και αφήστε το να παίζει μόνο του καθώς παρακολουθεί την μαμά, τον μπαμπά, τον/την αδελφή που βουρτσίζουν τα δικά τους δόντια.

Όταν το μωρό σας έχει περίπου 10 δόντια αρχίστε να χρησιμοποιείτε μια μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα.

Τι οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα να χρησιμοποιήσω;

Με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού χαρίστε στο μωρό σας την πρώτη του οδοντόβουρτσα. Κάθε 3 μήνες είναι απαραίτητο να την αλλάζετε. Φροντίστε να επιλέγετε πάντα οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή, μαλακή τρίχα και κοντή λαβή κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής:  τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν δύο φορές την ημέρα :

από το πρώτο δόντι μέχρι να ολοκληρωθεί η ανατολή των παιδικών δοντιών, οδοντόκρεμα με ποσότητα φθορίου 1000 ppm σε ποσότητα ίση με ένα κόκκο ρυζιού,

από 2-6 χρονών, οδοντόκρεμα με ποσότητα φθορίου 1000 ppm σε ποσότητα ίση με ένα μπιζέλι. Ωστόσο σε περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου για τερηδόνα ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει οδοντόκρεμα με ποσότητα φθορίου 1450 ppm

από 6 χρονών και πάνω, οδοντόκρεμα με ποσότητα φθορίου 1450 ppmσε ποσότητα ίση με το μήκος της οδοντόβουρτσας.

Ποια είναι η σωστή τεχνική βουρτσίσματος των παιδικών δοντιών;

Στην ηλικία των δύο έως τριών ετών, όταν το μωρό έχει εμφανίσει και τα είκοσι παιδικά δόντια, αρχίστε να βουρτσίζετε παρέα με το παιδί. Καθισμένοι δίπλα δίπλα καθοδηγούμε το παιδί στον τρόπο βουρτσίσματος «Κοίτα ποοοοοοοοόσο μεγάλο στόμα ανοίγω, τώρα βουρτσίζω τα πάνω δόντια…πρώτα αρχίζω από πίσω πίσω… μετά κάνω τα μπροστά, κατόπιν τα κάτω.. κοίτα τι ωραία που τα κάνεις…». Στόχος μας είναι να αποκτήσει το παιδί την συνήθεια του βουρτσίσματος και ΟΧΙ την τεχνική. Το σπουδαιότερο είναι να μάθει το παιδί να θυμάται μόνο του να βουρτσίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Καθώς μεγαλώνει και οι δεξιότητές του καλυτερεύουν ο οδοντίατρος θα του διδάξει και την τεχνική του σωστού βουρτσίσματος.

Μέχρι τα 7-8 χρόνια η ευθύνη της καθαριότητας των δοντιών είναι του γονιού. Προσπαθήστε όμως να βουρτσίζετε μαζί με το παιδί. Αποφύγετε να υποκαθιστάτε το παιδί για να είστε σίγουροι ότι τα δόντια έχουν βουρτσιστεί καλά. Επειδή όλα τα παιδιά βιάζονται όταν βουρτσίζουν. προσπαθήστε να εφαρμόσετε απλούς κανόνες μέτρησης του χρόνου βουρτσίσματος, χρησιμοποιώντας μία κλεψύδρα ή βάζοντας ένα τραγούδι να παίζει.

Προσπαθήστε να κάνετε την στοματική υγιεινή μια απλή ρουτίνα. Μην τρομοκρατείτε το παιδί με απειλές του είδους «Αν δεν πλύνεις τα δόντια σου θα σαπίσουν…. θα πας στον οδοντίατρο να σου κάνει ένεση…. να σου κάνει σφράγισμα…να σου βάλει μασέλα…»! Τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα!

Πρέπει το παιδί μου να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα;

Το οδοντικό νήμα αφαιρεί τις τροφές και την οδοντική μικροβιακή πλάκα που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια. Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι ένα κολλώδες διαφανές ή λευκό ή υποκίτρινο επίχρισμα που σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν τα βουρτσίζουμε. Αποτελείται από μικρόβια, υπολείμματα τροφών και συστατικά του σάλιου. Τα μικρόβια που αναπτύσσονται στην πλάκα σχηματίζουν οξέα που προκαλούν τερηδόνα των δοντιών. Όταν διεισδύσουν στα ούλα προκαλούν νόσους στα ούλα και στο οστό που στηρίζει τα δόντια όπως η ουλίτιδα. Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που δημιουργείται όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται και τα μικρόβια μαζεύονται επάνω και μέσα στα ούλα. Η ουλίτιδα εκδηλώνεται με διόγκωση, ερυθρότητα και αιμορραγία των ούλων, τόσο των παιδικών όσο και των μόνιμων δοντιών.

Τα πολύ μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτύξει την λεπτή κινητική επιδεξιότητα- ικανότητα στα χέρια για να κάνουν μόνα τους νήμα. Μέχρι τα πρώτα χρόνια του δημοτικού οι γονείς έχουν την ευθύνη για την σωστή χρήση του νήματος στο παιδί. Για να καθαρίσετε τα δόντια του παιδιού σας, τυλίξτε το νήμα γύρω από τα δάχτυλά σας ή χρησιμοποιήστε τους ειδικούς συγκρατητήρες νήματος και σύρετε το ανάμεσα στα δόντια με κίνηση σε σχήμα C με απαλούς χειρισμούς. Μην ασκείτε μεγάλη πίεση και μην κινείτε απότομα το νήμα εμπρός πίσω μεταξύ των δοντιών. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, κάτι που μπορεί να τρομάξει τα παιδιά να σκεφτούν ότι το νήμα πονάει. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων στο στόμα, χρησιμοποιήστε ένα νέο τμήμα νήματος κάθε φορά που το μετακινείτε μεταξύ δύο δοντιών.

Τι είναι το φθόριο; Χρειάζεται το παιδί μου φθορίωση;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της τερηδόνας είναι η χρήση φθορίου. Το φθόριο έχει την μοναδική ιδιότητα να κάνει την αδαμαντίνη του δοντιού λιγότερο διαλυτή από τα οξέα των μικροβίων, άρα να αντέχει περισσότερο. Ακόμη μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη των αρχόμενων βλαβών τερηδόνας και με την αντιμικροβιακή του δράση να περιορίσει την καταστροφική δράση των μικροβίων.

Οι κυριότεροι τρόποι λήψης φθορίου είναι με:

− οδοντόκρεμες με φθόριο,

− φθοριούχα στοματικά διαλύματα για στοματοπλύσεις,

− φθορίωση στο οδοντιατρείο

Η φθορίωση στο οδοντιατρείο γίνεται με την εφαρμογή ζελέ ή βερνικιού φθορίου.

Στην περίπτωση του ζελέ χρησιμοποιούνται ειδικά δισκάρια (μασελάκια) τα οποία ο οδοντίατρος γεμίζει με φθοριούχο ζελέ και τα εφαρμόζει πάνω στα στεγνωμένα δόντια για 4 λεπτά.

Στα μικρότερα παιδιά ή σε εκείνα που έχουν δυσκολία συνεργασίας, η παιδοδοντίατρος εφαρμόζει με ειδικό πινελάκι βερνίκι φθορίου στα δόντια.

Η προληπτική αυτή θεραπεία είναι κατάλληλη κυρίως για τα παιδιά και τους έφηβους, αλλά και για ομάδες ενηλίκων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν τερηδόνα. Η συχνότητα εφαρμογής εξαρτάται από την επικινδυνότητα προσβολής του ατόμου από τερηδόνα, δηλαδή μπορεί να γίνεται κάθε 3 ή 6 ή 12 μήνες.

ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΟΠΩΝ & ΣΧΙΣΜΩΝ – SEALANTS

  • Τι είναι sealant (κάλυψη οπών και σχισμών);

 Οι καλύψεις οπών και σχισμών (seaplants) είναι μια ασφαλής, ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας. Είναι διαφανείς ή αδιαφανείς ρητίνες που τοποθετούνται από τον οδοντίατρο στις οπές και σχισμές των μασητικών επιφανειών των δοντιών των παιδιών.

  • Σε ποια δόντια πρέπει να γίνονται οι καλύψεις;

 Οι καλύψεις εφαρμόζονται σε υγιή δόντια που δεν έχουν προσβληθεί από τερηδόνα, κυρίως σε μόνιμους γομφίους και προγομφίους και σε επιλεγμένες περιπτώσεις νεογιλών γομφίων. Η καλύτερη ηλικία για την τοποθέτηση τους είναι τα 6 με 7 χρόνια δηλαδή μετά την ανατολή των πρώτων μονίμων γομφίων.

  • Πώς προστατεύουν οι καλύψεις τα δόντια από την τερηδόνα;

 Οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών έχουν ανώμαλη μορφολογία, δηλαδή έχουν πολλά βοθρία (οπές) και αυλακώσεις (σχισμές). Σε αυτές τις οπές και σχισμές παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα την δημιουργία τερηδόνας. Ακόμη και μετά από καθημερινή καλή στοματική υγιεινή είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατον πολλές φορές, να καθαριστούν αυτές οι επιφάνειες.

Αν και οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών αποτελούν το 12,5% του συνόλου των επιφανειών των μόνιμων δοντιών, σε παιδιά σχολικής ηλικίας σε αυτές τις επιφάνειες εμφανίζεται το 50% των βλαβών τερηδόνας! Οι καλύψεις οπών και σχισμών ”κλείνουν” τις ευάλωτες σε τερηδόνα επιφάνειες με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εναπόθεση μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών.

  • Πώς γίνεται η θεραπεία των καλύψεων;

 Η τοποθέτηση των καλύψεων οπών και σχισμών είναι γρήγορη, εύκολη και γίνεται σε μία επίσκεψη. Ο οδοντίατρος καθαρίζει (χωρίς να τροχίσει), στεγνώνει και αδροποιεί την επιφάνεια που θα δεχτεί την κάλυψη. Κατόπιν εφαρμόζει στις οπές και σχισμές του δοντιού την ειδική ρητίνη και την πολυμερίζει με ειδικό φως που την σκληραίνει και την συγκολλά στο δόντι.

  •  Πόσο διαρκούν οι καλύψεις;

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι καλύψεις οπών και σχισμών έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, που σε πολλές έρευνες ξεπερνά τα 10 χρόνια. Με καλή στοματική υγιεινή και τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο οι καλύψεις προστατεύουν τα δόντια των παιδιών στα κρίσιμα για την εξέλιξη της νόσου χρόνια.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. : 210 6858087

Email: info@pediatricdentist.gr

Ώρες Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή :

12:00-20:00

Μέλος σε: 

Designed & Developed by Que Healthcare Marketing – All rights reserved